Bakar.

Idag har jag gjort allt annat än att plugga. Jobbade mellan 9-12:30 sen gick jag hem. Nu var tanken att jag skulle sätta mig och plugga när jag kom hem. Men icke, kollade runt lite på datorn sen fick jag ett enormt sug efter att baka. Ner till vår lilla affär här och inhandla allt som behövs för att baka lussebullar. Nu står degen på jäsning, 1 timme är det rimligt för en som suktar som tusan efter en färsk lussebulle? Men men goda kommer de säkert bli iaf. Jag får försöka ta tag i plugget i morgon efter jobbet, men då hade jag tänkt gå på stan och köpa julklappar?
Hm jaja plugget får väl vänta ytterligare en dag.

Puss

Ingredienser lussebullar
50 50 g jäst
5 5 dl mjölk 3%
150 150 g smör
250 250 g kesella
2 2 dl strösocker
2 2 kuvert saffran (1 g)
1 1 tsk salt
16 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0